Retete de Paste:
Crochete de curcan
29 September 2010
Ingrediente: 250 g carne de curcan de pe aripi 1 morcov 2 cartofi 1
ţelină 1 rădăcină pătrunjel 100 g ciuperci 3 felii pâine 1 ceaşcă lapte 2
ouă sare piper 1 leătură pătrunjel ulei Mod de preparare: Speli bine
aripile şi le pui la fiert în apă cu sare. Cureţi toate legumele,…
Read more »
Read more »
Mere invelite
29 September 2010
Amesteci 400 g făină cu 250 g margarină. Faci apoi un amestec din zeama
unei lămâi mici, 1 linguriţă de sare şi 70 ml apă pe care-l adaugi
peste făină şi frămânţi bine aluatul, apoi îl laşi o oră să se
odihnească, între timp, decojeşti merele, le scoţi seminţele şi le dai
pentru 3-5…
Read more »
Read more »
Magdalene
29 September 2010
Ingrediente: 4 ouă 120 g zahăr 110 g făină 80 g unt vanilie Mod de
preparare: Zahărul cu ouăle şi cu vanilia se bat la baie de apă
(bain-marie) şi cînd au crescut se iau de la bain-marie şi se bat in
continuare. Cînd s-a răcit, se pune şi făina cernută şi la…
Read more »
Read more »
Cremă de zahăr ars
29 September 2010
Ingrediente:
3/4 l lapte 120 g zahăr 250 g zahăr pentru caramele 4 ouă 3
gălbenuşuri vanilie un vîrf de sare Mod de preparare: Laptele se
fierbe 3-4 minute cu 120 g zahăr şi cu vanilie. Se ia de la foc şi se
amestecă bine cu ouăle şi sarea şi se strecoară. Se caramelizează…
Read more »
Read more »
Reţete de post: Fursecuri cu gem si nucă
29 September 2010
Ingrediente: 800 g făină 400 g margarină 100 ml apă clocotită
amestecată cu 5 linguri oţet 1 praf de sare 1 plic praf de copt coajă
rasă de lămâie 1 esenţă de vanilie Pentru cremă ai nevoie de: 250 gnucă
250 g gem mai gros sau marmeladă esenţă de rom 100 g zahăr pudră…
Read more »
Read more »
Salată de crudităţi cu iaurt şi smântână
29 September 2010
Ingrediente: 1/2 varză 1/2 ţelină 2 mere 150 g caşcaval 2 ouă 100 ml
ulei 1 lingură smântână 1 lingură iaurt 1 linguriţă muştar sare piper
Mod de preparare: Cureţi varza, ţelina şi merele, le dai pe răzătoarea
mică şi le laşi deoparte până pregăteşti maioneza. Amesteci un gălbeniş
fiert cu unul nefiert,…
Read more »
Read more »
Şarlotă de portocale
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 3-4 portocale 150 g zahăr 250 g zahăr pentru
sirop puţină vanilie 3-4 foi gelatină (20 g) 150 g pişcoturi de şampanie
350 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare: Se
tapetează numai marginea unei forme joase şi simplă de şarlotă cu
pişcoturi de şampanie.…
Read more »
Read more »
Budincă de nuci
29 September 2010
Ingrediente: 150 g nuci curăţate 80 g făină 70 g unt 5 ouă 1 1/2 pahar
lapte coajă de lămiie 150 g zahăr 3 g scorţişoară pisată Mod de
preparare: Laptele, untul şi zahărul se pun într-un vas la foc şi se
amestecă cu un telpînă începe să fiarbă. Se dă deoparte şi…
Read more »
Read more »
Piftie de crap
29 September 2010
Ingrediente: 1 crap măricel (circa 3 kg) 3 cepe potrivite 2 morcovi
mari rădăcină pătrunjel 1păstârnac 6 căţei de usturoi 2 pliculeţe
gelatină (20g) 3-4 foi de dafin 1 lămâie 10 boabe de piper sare Mod
de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală bine
cu apă rece, apoi…
Read more »
Read more »
Cremă de căpşuni
29 September 2010
Ingrediente: 500 g căpşuni 3 ouă 4 foi gelatină 175 g zahăr 1 praf
vanilie 200 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare:
Ouale se bat la bain mărie cu zahărul şi vanilia, pînă s-a înfierbantat.
Se ia de la foc şi se bate în continuare pînă s-a răcit.…
Read more »
Read more »
File de şalău cu măsline
29 September 2010
Ingrediente: 800g file de şalău 1 ceapă mijlocie 2 roşii medii 100g
măsline negre 150ml vin alb sec 150ml ulei (pref. măsline) 2 căţei de
usturoi 500ml supă de peşte 4 linguri făină 1 leg. pătrunjel sare piper
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Se
căleşte 3-4 minute…
Read more »
Read more »
Ciorbă de ştevie congelată
29 September 2010
Ingrediente: 1 morcov 1 lingură pastă de ardei 1 cartof potrivit 2 cepe
zarzavat pentru ciorbă după gust 1 lingură condiment puţină fidea 2-3
linguri ulei 3-4 linguri ştevie tocată de la congelator sare pătrunjel
sau leuştean Mod de preparare: Intr-o oală de 3-4 l pui apă la fiert,
iar când clocoteşte pui…
Read more »
Read more »
Batog de crap cu sos de ţelină
29 September 2010
Ingrediente: 800g batog de crap 1 ceapă mică 400ml lapte 4 tulpini de
ţelină 1 foaiede dafin 200g smântână 1 kg ceapă verde 400g cartofi 1
lingură făină 10 boabe de piper 1 leg. pătrunjel sare Mod de
preparare: Se curăţă batogul de oase şi se pune într-un vas împreună cu
laptele, boabele…
Read more »
Read more »
Crema de mere
29 September 2010
O
reteta simpla de crema de mere din: mere ionatane, baton de vanilie,
gelatina, frisca si zahar. Ingrediente: 750 g mere ionatane 1/2 baton
vanilie 3-4 foi gelatina 250 g frişcă plus 150 pentru decor 200 g zahăr
Mod de preparare: Merele se curăţă, se taie în patru, se scot
seminţele, apoi se taie…
Read more »
Read more »
Checsuri cu miere de albine
29 September 2010
Ingrediente: 1 kg făină 300 g zahăr praf 200 g unt sau 150 g untură 4
ouă 5 linguri de miere de albine încălzită şi răcită 1 vârf de cuţit de
bicarbonat dizolvat în zeama de la o lămâie sau oţet coaja de la o
lămâie Mod de preparare: Frămânţi bine toate ingredientele…
Read more »
Read more »
Macrou pane cu sos de muştar
29 September 2010
Ingrediente: 8 bucăţi macrou 600g cartofi mai mici 100g unt 3 ouă
căpăţănă usturoi 350ml ulei 2-3 linguri făină 200g pesmet 1 linguriţă
cimbru leg. pătrunjel 150g măsline sare piper Ingrediente sos: 3
gălbenuşuri de ou proaspete ,4 căţei de usturoi ,3 linguri muştar ,1
lămâie (zeama), 100ml ulei ,1 linguriţă coriandru pudră, sare,…
Read more »
Read more »
Bavarez cu vanilie
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 1 lapte 1/2 baton vanilie 150 g zahăr 4-5 foi gelatină
2 ouă 3 gălbenuşuri 250 g frişca Mod de preparare: Laptele se fierbe
cu zahărul şi cu vanilia. Ouăle se amestecă şi se bat bine şi cînd
laptele fierbe încă se amestecă cu ouăle, apoi gelatina (care a fost
muiată…
Read more »
Read more »
Şalău roşcat
29 September 2010
Ingrediente: 1 kg file şalău (cod sau merluciu) l/2 cană făină l/2 cană
lapte 3-4 linguri ulei l00g unt 100 ml ulei 2 linguriţe boia iute l/4
linguriţă cimbru uscat l/4 linguriţă nucşoară 1 banană nu foarte coaptă
1lămâie (sau 2 lămâiţe verzi) leg. pătrunjel verde sare Mod de
preparare: Se amestecă faina,…
Read more »
Read more »
Fursecuri fragede
29 September 2010
Ingrediente: 375 g făină 250 g unt 150 g zahăr pudră 2 ouă vanilie 100 g
nuci sau migdale Mod de preparare: Pe o planşetă de tăiţei se face
aluatul din făină, unt, zahăr, vanilie, 1 ou şi o priză de sare. Aluatul
se întinde pe planşetă de circa 1cm grosime, se taie…
Read more »
Read more »
Bavarez cu ciocolată
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 1 plic de vanilie 120 g ciocolată menaj sau 2
linguri cacao 4 ouă 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g frişcă bătută 200 g
zahăr Mod de preparare: Laptele se fierbe cu ciocolata tăiată bucăţele
sau cu cacaoa, 3-4 minute. Se amestecă cu ouăle bătute cu telul şi…
Read more »
Read more »
Plachie de crap
29 September 2010
Ingrediente: l,5kg file de crap l kg ceapă 2 ardei graşi 5-6 roşii 10
boabe piper 2,3 foi dafin 5 ml ulei 1lingură făină sare piper Mod de
preparare: Se porţionează fileul de crap, se sărează, se trece prin
faină şi se prăjeşte în ulei. Se curăţă ceapa, se spală, se taie
solzişori…
Read more »
Read more »
Indiene de ciocolată
29 September 2010
Ingrediente: 5 ouă 1 plic vanilie 120 g făină 100 g zahăr 400 g şerbet
de ciocolală 250 g frişcă 100 g gem Mod de preparare: Zahărul,
gălbenuşurile şi vanilia se amestecă bine şi albuşurile se bat spumă
tare, apoi se amestecă încet şi la urmă se pune făina. Acest aluat se
toarnă…
Read more »
Read more »
Biscuiţi cu nucă
28 September 2010
Ingrediente: 3 căni de făină 1 cană zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară 1
linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană de nuci mărunţite 1/2 cană miere
1/2 cană apă Mod de preparare: Topeşti mierea în apă pe foc mic, apoi
laşi să se răcească. Amesteci făina cu zahărul, bicarbonatul,
scorţişoara şi nucile, adaugi apoi mierea…
Read more »
Read more »
Roşii umplute cu peste
28 September 2010
Ingrediente: 8 roşii potrivite 300g file de păstrăv 2 cepe 1 lămâie
(zeama) 1 plic gelatină (lOg) 1\5ml vin alb 1 leg. pătrunjel sare piper
Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă cu puţină sare, circa 10
minute. Se scurg apoi de apă şi se pun într- un castron, împreună cu
vinul. După…
Read more »
Read more »
Varză de Bruxelles gratinată
28 September 2010
Ingrediente: 800 g varză de Bruxelles 11/2 pahar lapte 150 g unt 3
linguri de smîntînă sare 3/4 linguri de făină 60 g caşcaval şvaiţer sau
parmezan Mod de preparare: Varza se curăţă şi se fierbe 5 minute în apa
cu sare, apoi se strecora. Separat se face un sos din 100 g unt,…
Read more »
Read more »
Budincă de vanilie
28 September 2010
Ingrediente: 100 g stafide sultanine 50 g stafide negre 100 g fisticuri
2 linguri coniac sau lichior 80 g fructe confiate 2 ouă 112 lingură
făină trei sferturi din compoziţie de budincă de vanilie 1/2 pahar vin
80 g zahăr Mod de preparare: Fisticurile se macină şi se amestecă cu
compoziţia de budincă…
Read more »
Read more »
Cartofi gratinaţi cu varza murată
28 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 1 varză murată ulei 1
linguriţă chimen Mod de preparare: Pui uleiul într-o tigaie la încins,
adaugi chimenul şi laşi să se rumenească. Adaugi apoi varza murată
tăiată fideluţă şi le căleşti. Cureţi cartofii şi îi tai în felii
rotunde. In cratiţa unsă cu ulei, aşezi…
Read more »
Read more »
Bezele de ciocolată
28 September 2010
Ingrediente: 5 albuşuri 250 g zahăr pudră 2 linguri cacao vanilie Mod
de preparare: Se prepară la fel ca bezeaua de vanilie. Se bat la rece
sau la baie de apă (bain-marie). Cacaoa se pune la urmă şi se spriţuiesc
cu duiul în diferite forme pe o tavă cu hîrtie. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Budincă de cireşe si vişine
28 September 2010
Ingrediente: 700 g cireşe 700 g vişine 200 g zahăr 3/4 pahar lapte 100 g
unt vailie 1 lingură făină scorţişoară 3 ouă Mod de preparare: Se
curăţă cireşele şi vişinile de simburi, se storc de zeamă şi se dau la
foc plită, cu zahărul, 200 g unt, vanilia şi scorţişoara. Separat se
face…
Read more »
Read more »
Buşeuri de nuci
28 September 2010
Ingrediente: 250 g făina 2 ouă 2 linguri smintînă 1 gălbenuş puţină
sare 100 g zahăr 80 g unt Ingrediente umplutura : 250 g nuci,
scorţişoară, coajă de lămiie rasă, 2 linguri miere, 2 linguri pesmet,
puţin lapte, toate se fierb 3-1 minute. Mod de preparare: Aluatul se
face din făină, unt, smintînă,.…
Read more »
Read more »
Supă de vită cu tăietei de casă
28 September 2010
Ingrediente supă: 1/2 kg rasol de vită sau mânzat 1 morcov 1 ţelină 1
păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel sare 1 legătură de pătrunjel
Ingrediente tăieţei: 1 ou aproximativ o cană de făină un praf de sare
Mod de preparare: Speli bine rasolul şi-l pui la fiert în apă rece cu
sare pentru…
Read more »
Read more »
Budincă de vanilie cu gem
28 September 2010
Ingrediente: 100 g uni 50 g făină 3 ouă 3 linguri gem jumătate de
compoziţie de budincă dc vanilie Mod de preparare: Se face o ruladă
din 50 g unt, 50 g făină, 3 ouă şi 3 linguri gem. Se taie felii
potrivite şi se tapetează o formă simplă de budincă, unsă bine…
Read more »
Read more »
Soia cu mazare
28 September 2010
Ingrediente: 1 pungă de soia granule 1 cutie mazăre 2 linguriţe
condiment tip Vegeta 2-3 linguri făină albă 1 linguriţă pastă de ardei
200 ml bulion sare piper după gust ulei 2-3 cepe 2 căni apă verdeaţă
Mod de preparare: Pui Vegeta într-o cratiţă cu apă şi o dai la fiert.
Când apa…
Bavarez cu cafea
28 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 4 linguri esenţă de cafea 3-4 foi gelatină (20
g) 300 g fişcă bătută 200 g zahăr vanilie 4 ouă Mod de preparare:
Laptele se fierbe cu vanilia, zahărul şi cu cafeaua, apoi se amestecă cu
ouăle bătute cu telul. Se pune gelatina (care a fost muiată în apă…
Read more »
Read more »
Batoane cu susan
28 September 2010
Ingrediente: 250 g făină 80 g unt puţină sare 80 g zahăr 1/2 pahar
lapte 120 g susan 1 ou Mod de preparare: Făina se frămîntă cu untul,
sare, 20 g zahăr,lapte şi cu 1 ou şi se lasă 1 oră. Apoi se fac
bastonaşe de lungimea unui deget. Se aşază într-o tavă unsă…
Read more »
Read more »
Plăcintă cu cremă
28 September 2010
Ingrediente: 300 g aluat de foitaj 200 g gem de caise sau de căpşuni
Ingrediente crema:1/2 l lapte, 150 g zahăr, vanilie,5 ouă,70 g făină,3
linguri rom sau coniac,20 g unt. Mod de preparare: Se amestecă într-un
vas făina, laptele, vanilia, zahărul, romul, 3 gălbenuşuri, 2 ouă şi
untul. Se bate pe plită…
Read more »
Read more »
Ştrudel cu branză de vaci
28 September 2010
Ingrediente: 400 g brînză de vaci 200 g zahăr 1 pahar lapte 50 g gris 2
gălbenuşuri 2 ouă vanilie 150 g stafide 100 g unt Ingrediente aluat:
400 g făină, sare, 2 linguri ulei şi apă. Mod de preparare: Grisul se
fierbe în lapte şi se amesteca cu brinza, vanilia, ouăle, zahărul…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Toreador (video)
28 September 2010
Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml dark crème de cacao 25 ml double cream
Cocoa powder to garnish Ice cubes 1 shot measure 1 cocktail shaker 1
strainer (if the strainer doesn’t include one) or a small sieve 1
cocktail glass 1 teaspoon Cum se prepara Cocktail Toreador (video)
Read more »
Read more »
Plăcintă dobrogeană cu orez
28 September 2010
Ingrediente: 400 g făină 300 g unt sau margarină sare 140 g orez 150 g
zahăr 200 g telemea de oi desărată 3 ouă 1 gălbenuş coajă de lămîie rasă
Mod de preparare: Se face un aluat din 350 g făină, puţină sare, 40 g
unt şi apă caldă. După 30 minute se…
Read more »
Read more »
Şalău aromat
28 September 2010
Ingrediente: 4 fileuri de şalău 2 linguri ulei (pref. măsline) 100ml
vin alb 1 leg. frunze de maghiran 6 frunze de salvie 5 frunze de busuioc
1 leg. pătrunjel 1 ceapă mică 2 căţei de usturoi 1 linguriţă seminţe de
coriandru lingură de făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă
ceapa şi…
Read more »
Read more »
Cod cu mere şi fasole verde
28 September 2010
Ingrediente: 600g file de cod 100 ml ulei 1ceapă mijlocie 1linguriţă
curry pudră 250g roşii 400g fasole verde 3 mere sare piper Mod de
preparare: Se taie fileurile de peşte m bucăţi potrivite, se dau prin
faină şi se prăjesc 10 minute pe ambele părţi, în 50ml ulei. In uleiul
în care se prăjeşte…
Read more »
Read more »
Gogoşele cu brânză
28 September 2010
Ingrediente: 5-6 linguri cu vârf cu brânză de vaci 4 linguri de făină
100 g zahăr 1 ou 2-3 linguri griş 4-5 cartofi ulei coaja rasă de la o
lămâie 2 linguri zahăr pudră Mod de preparare: Pui la fiert cartofii
în coajă şi când sunt gata îi cureţi, îi pasezi ca pentru…
Read more »
Read more »
Salată de sfeclă coaptă
28 September 2010
Ingrediente: 1 kg sfeclă 1 l apă 200 ml oţet 1 lingură chimen 2 linguri
hrean ras sare după gust Mod de preparare: Speli sfecla, o ştergi
bine şi o pui în cuptor, la foc potrivit. Coaptă şi răcită o cureţi de
coajă şi o tai felii de 1/2 cm grosime. Separat, fierbi…
Read more »
Read more »
Somnul pescarului
28 September 2010
Ingrediente: 1 somn mic (circa 1,5 – 2kg) 100g unt 100ml ulei 1morcov 1
rădăcină pătrunjel 1ceapă mare 1 foaie de dafin cateva boabe piper 4
boabe ienibahar sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală
bine apoi se taie coada şi capul iar ce rămâne se taie în felii de
circa…
Read more »
Read more »
Sufleu de vinete
28 September 2010
Ingrediente: 800 g vinete 1 1/2pahar lapte 150 g unt 1 lingură de făină
sare 4-5 ouă 100 g şvaiţer Mod de preparare: Vinetele se toacă ca la
salata de vinete. Se face un sos alb gros (din 100 g unt, făină, lapte)
şi se amestecă cu gălbenuşurile, brînza rasă, sare şi cu…
Read more »
Read more »
Plăcintă Cazinou
28 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 250 g unt sau margarină sare praf de copt
1,250 kg mere scorţişoară 150 g migdale 80 g stafide 200 g zahăr 150 g
gem de caise 1 ou Mod de preparare: Se face un aluat din făină, unt,
ou, sare şi vanilie. Aluatul se împarte în patru, se…
Read more »
Read more »
Ciorbă de zarzavat de iarnă
28 September 2010
Ingrediente: 3 morcovi 1 pătrunjel 1 ţelină 1 felie de gulie 1 varză
(300-400 g) 3 cartofi 100 g orez sare condiment Mod de preparare:
Cureţi zarzavaturile şi le speli. Dai pe râzătoare morcovii,
pătrunjelul, ţelina, felia de gulie. Varza o tai fideluţă, iar cartofii
îi tai cubuleţe. Speli orezul în apă rece…
Read more »
Read more »
Aluat fara drojdie
28 September 2010
Ingrediente: 400 g făină 3 gălbenuşuri 1/2 pahar apă sare Mod de
preparare: Cernem făina pe masă, facem la mijloc o adincitură în care
punem sarea şi gălbenuşurile. Adăugăm apă rece şi amestecăm atent cu
cuţitul. Cînd gălbenuşurile s-au amestecat’cu apa, începem să adăugăm
treptat făina, lucrînd întîi cu cuţitul sau cu vîrful degetelor.…
Read more »
Read more »
Aluat pentru prajit
28 September 2010
Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte
cald (său sifon) zahăr sare Mod de preparare: Punem toate produsele
într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură.
Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le amestecăm cu
aluatul. In acest aluat…
Read more »
Read more »
Vinete tocate
28 September 2010
Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă
sare 1 lingură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii Mod de preparare:
Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător
aplecat (să se scurgă zeama). Se mai storc puţin, se curăţă şi…
Read more »
Read more »
Gogosi (crafle) II
28 September 2010
Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare
apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pentru prăjit Mod de preparare: După
ce amestecăm bine produsele, lăsăm aluatul să crească. Cînd a crescut,
îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie
şi cu o linguriţă luăm bucăţele de…
Read more »
Read more »
Briose
28 September 2010
Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g drojdie 6 ouă 1
ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte cald
sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald
timp de o oră, să crească. Punem restul de făină…
Read more »
Read more »
Aluat de babă
28 September 2010
Ingrediente:
250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g)
lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Procedăm la fel ca
la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd
aluatul a crescut, ungem cu unt o formă de babă,…
Read more »
Read more »
Cozonac cu branza de burduf
28 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt
150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de
preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un
castron, cu o lingură de lemn ; spargem cîte un ou amestecînd, pînă ce
compoziţia…
Read more »
Read more »
Varză acră călită
28 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă
piper cimbru 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se aleg foile de varză,
se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. Se storc şi se taie
fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu grăsimea încălzită şi…
Read more »
Read more »
Cozonac cu nuca II
28 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt
150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele.
Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună
produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi
aşezăm cratiţa la marginea aragazului,…
Read more »
Read more »
Peşte în straturi
28 September 2010
Ingrediente: l kg peşte sărat 1 sfeclă roşie mijlocie 2 morcovi 3
cartofi 2 ouă 50 g caşcaval l00g maioneză 1 lămâie 1 leg. pătrunjel sare
piper Mod de preparare: Se pun legumele şi ouăle la fiert. Sfecla roşie
se fierbe separat de cartofi şi morcovi. Carnea de peşte, curăţată de
oase, se taiejulienne.…
Read more »
Read more »
Sparanghel gratinat
28 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2
lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă
Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît
cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25
minute. Separat…
Read more »
Read more »
Borş de urzici
28 September 2010
Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă
11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean Mod de
preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie
mărunt. La fel se procedează şi cu ceapa verde…
Read more »
Read more »
Varză dulce cu tăitei de casă
28 September 2010
Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l
supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă
Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi
unt şi cînd este gata se ţine la cald.…
Read more »
Read more »
Ghiveci cu soia
27 September 2010
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi 3-4 cartofi 1 cutie ciuperci 1
borcan (400 g) păstăi de fasole verde 1 ceapă 1 ceaşcă ulei pastă de
tomate pătrunjel sare 1-2 căţei de usturoi 2-3 foi de dafin piper
condiment tip Delikat Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi
cartofii curăţaţi şi tăiaţi…
Read more »
Read more »
Pilaf ţărănesc la tavă
27 September 2010
Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 linguri pastă de tomate 2-3
cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu,
uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean Mod de preparare: Orezul îl
speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti împreună cu
pasta…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi la cuptor
27 September 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau
3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la congelator sau 2
linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de
piper sau un praf piper măcinat condiment ulei Mod de preparare:
Intr-o…
Read more »
Read more »
Ciorbă bucovineană
27 September 2010
Ingrediente: 5 cartofi 3 morcovi 1 ceapă 2 rădăcini de pătrunjel sau
conopidă de la congelator 1 sfeclă roşie 1 ardei iute ulei sare 1
legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 legătură leuştean Mod de
preparare: Cureţi, speli şi pui la fiert într-o oală cu apă cartofii,
morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ceapa…
Read more »
Read more »
Supă de usturoi
27 September 2010
Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5
l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după
preferinţă) Mod de preparare: Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti, îl
freci cu uleiul până obţii o pastă fină la care adaugi făina, apa,
boiaua, sarea, sucul de…
Read more »
Read more »
Sufleu de sparanghel
27 September 2010
Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză
(telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină
3-4 ouă Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu
sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă
cu sosul alb (făcut…
Spanac gratinat
27 September 2010
Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar
lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g
caşcaval Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se
strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas de…
Read more »
Read more »
Sparanghel cu pesmet
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă
sare 2 ouă Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la
sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se
aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se
pune pesmetul şi cînd s-a…
Read more »
Read more »
Sparanghel cu sos mousseline
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de
pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît
vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se
leagă cu o sfoară subţire. Capetele…
Read more »
Read more »
Ţelină cu măsline
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2
lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină Mod de
preparare: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se
taie în două (ca felia de portocală, semilună). Se parează puţin şi se
înăbuşă puţin…
Read more »
Read more »
Supă de sparanghel
27 September 2010
Ingrediente: 600 g sparanghel 1 1/21 supă 1 1/21 apă 1 lingură făină 80
g unt 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă şi
se taie bucăţele începînd cu vîrfurile atît cit este fraged şi se pune
în apă. Se face rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu…
Read more »
Read more »
Spanac cu mînătărci
27 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g
ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi
sare 1 /2 lămîie Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1
minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa,
usturoiul tocat,…
Read more »
Read more »
Budincă de spanac
27 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2
lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte Mod de preparare: Spanacul se
spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat se
face un sos alb gros din 100 g unt, făină, lapte şi…
Read more »
Read more »
Supă-cremă dc spanac cu ouă
27 September 2010
Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină
70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare Mod de
preparare: Spanacul bine spălat se fierbe în apă clocotită cu sare timp
de 4 minute, după care se strecoară şi se dă prin sită. Separat…
Read more »
Read more »
Sfeclă sote
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g
smîntînă Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi
se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin
zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla
se mai serveşte…
Read more »
Read more »
Costiţă afumată cu cartofi
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4
linguri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper Mod de
preparare: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă cu sare şi când sunt
gata îi scurgi, îi tai felii pe lungime şi îi dai deoparte.…
Read more »
Read more »
Roşii prăjite
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 250 g ulei sare 5-6 căţei usturoi 1 legătură de
pătrunjel făină Mod de preparare: Roşiile se spală, se curăţă şi se
taie felii. Se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc in uleiul
încins. Pătrunjelul se toacă, se presară pe roşii. Se servesc cu mujdei.
Pofta…
Read more »
Read more »
Ciorbă de roşii cu orez
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 6 fire de ceapă verde 700 g oase de viţel sau
porc sare piper 50 g orez 15 g zahăr 1 pahar de iaurt Mod de
preparare: Se pun la fiert oasele nesparte cu 3 1 apă şi sare şi, după
ce au fiert bine (circa 2 ore), se…
Read more »
Read more »
Roşii umplute cu ouă
27 September 2010
Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3
linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt Mod de preparare:
Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară
pentru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se amestecă cu
sosul…
Read more »
Read more »
Budincă de macaroane cu şuncă şi ciuperci cu de sos de roşii
27 September 2010
Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată
fiartă 150 ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte sare puţin zahăr
pesmet de casă Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi
şi se încălzesc în unt cu şunca şi limba tăiată, cu ciupercile tăiate şi
sotate.…
Read more »
Read more »
Roşii în aluat
27 September 2010
Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de
pătrunjel 300-600 g cartofi Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă
clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fiecare roşie în
trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bucată
se dă prin…
Read more »
Read more »
Mazăre natur
27 September 2010
Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt Mod de
preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune
mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15
minute. Apoi se strecoară şi se pune în legumieră. Untul se taie
rondele şi se…
Read more »
Read more »
Morcovi înăbuşiţi
27 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare Mod de
preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun
într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la
cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. Se…
Read more »
Read more »
Ciorbă de varză acră dreasă cu smantană
26 September 2010
Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei
cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia
dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină Mod de preparare: Fierbi
varza tăiată mărunt în 2 l de apă clocotită, apoi adaugi orezul.
Separat, rumeneşti făina în grăsime,…
Read more »
Read more »
Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie
26 September 2010
Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g telemea de oaie 6 ouă 3 cepe
50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o
căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre
timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le pui în cratiţă,
potriveşti gustul de sare…
Read more »
Read more »
Supă de roşii şi ciuperci
26 September 2010
Ingrediente: 250 g roşii 6 ardei graşi 200 g ciuperci 250 g varfuri de
sparanghel 1 legătură de hasmaţuchi puţin mujdei 1 1/21 supă sare piper
alb pisat paiete de parmezan Mod de preparare: Supa, la care se
adaugă 11/2 1 apă, se pune la fiert cu ardeii şi ciupercile tăiate
julien scurt.…
Read more »
Read more »
Supă de roşii
26 September 2010
Ingrediente: 600 g roşii 1 1/21 supă 100 g macaroane cimbru 4 funduri
de anghinare sau 250 g napi 60 g unt 1/4 lingură de făină sare zahăr
parmezan sau şvaiţer Mod de preparare: Roşiile se pun la fiert cu 1
1/2 1 apă, sare, zahăr, şi cimbru, timp de 20 minute, după…
Read more »
Read more »
Praz cu smîntînă
26 September 2010
Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4
linguri de smîntînă 3 ouă Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală
şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt
şi se dă la cuptor timp de 25 minute.…
Read more »
Read more »
Ciorbă de praz cu cartofi
26 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg praz 60 g orez 2 cepe zarzavat de supă 300 g
cartofi 100 g ulei sare 1 legătură pătrunjel 100 g smîntînă 1 /2 lămîie
Mod de preparare: Zarzavatul tăiat cuburi mici şi cartofii tăiaţi mai
mari se pun la fiert în 3 1 apă cu sare sau supă de…
Read more »
Read more »
Macaroane cu sos de roşii
26 September 2010
Ingrediente: 450 g macaroane 450 g roşii 1 ceapă sare cimbru zahăr 180 g
unt 1 lingură făină 1 1/2 pahar supă 80 g caşcaval şvaiţer sau parmezan
Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu
sare 12-15 minute (macaroane fără ouă 7-8 minute), se clătesc cu apă
fierbinte,…
Read more »
Read more »
Macaroane gratinate
26 September 2010
Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3
linguri smîntînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină
Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare,
12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă
fierbinte, se strecoară şi…
Read more »
Read more »
Napi în unt
26 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg napi 30 g unt sare 1/2 lămîie Mod de preparare:
Napii se curăţă şi li se dau o formă de butoiaşe scobite, apoi se fierb
puţin in apă timp de 8 minute cu sare, unt şi zeamă de lămîie. Se
servesc ca garnituri la preparatele de peşte, păsări, fripturi,
vînaturi…
Read more »
Read more »
Napi umpluţi
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g
făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1
legătură de verdeaţă Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb
timp de 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se…
Read more »
Read more »
Napi în pesmet
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g
smîntînă Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb
în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se
înăbuşă cu pesmetul. Napii se strecoară şi se tăvălesc prin pesmet. Se
servesc…
Read more »
Read more »
Morcovi cu smîntînă
26 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură
făină 100 unt Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se
taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare,
zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se
toarnă peste…
Read more »
Read more »
Morcovi glasati
26 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină Mod
de preparare: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa
clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se
curăţa de pieliţă. Se spală imediat în cîteva ape pînă ce pieliţa
cade.…
Read more »
Read more »
Stufat de mazăre cu bureţi, usturoi verde şi roşii
26 September 2010
Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde
15 fire de usturoi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6
ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă Mod de preparare: Mazărea
se fierbe in apă cu sare 5 minute, apoi se strecoară…
Read more »
Read more »
Mazăre
26 September 2010
Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g
unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de
mărar Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare,
timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu marula…
Read more »
Read more »
Supă de mazăre
26 September 2010
Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 l apă 350 g mazăre boabe făină 2 fire de
praz 1 ţelină 60 g făină de arpacaş sare 60 g unt 3 linguri de smîntînă
Mod de preparare: Se face un sos alb din unt şi făină, se stinge cu
supă sau apă şi legumele se…
Măcriş cu sos alb
26 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3
ouă 5 căţei usturoi Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi
se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi,
se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt şi se amestecă…
Read more »
Read more »
Bors de lobodă cu verdeaţă
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30
g orez 4 linguri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel
sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă Mod de
preparare: Loboda se pune la fiert cu ceapa tocată. Zarzavatul de…
Read more »
Read more »
Retete gustoase: Galuste cu prune
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l
1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de
preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină
sare. Cînd sînt fierţi îi scurgem de apă, îi curăţăm şi imediat, fiind
încă fierbinţi, îi…
Read more »
Read more »
Pateu de porc
26 September 2010
Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi
limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre
sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 crenguţe de cimbru. Ficatul şi
acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată după
gust. Separat, fierbi 500 g orez, apoi…
Read more »
Read more »
Gogosi (crafle) I
26 September 2010
Ingrediente: 500 g făină 3 ouă 1/2 pahar unt 2 linguri ulei 75 g zahăr 1
baton vanilie 30 g rom coajă do lămaie coajă de portocală 30 g drojdie 1
pahar lapte dulceaţă (sau marmeladă) 1/2 linguriţă sare 1 kg grăsime
încinsă (untură sau ulei) Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte
călduţ.…
Read more »
Read more »
Cozonac cu cas
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 300 g caş 300 g brînză de vacă 125 g
unt 150 g smîntînă 3-4 linguri coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr
sare Mod de preparare: Luăm în cantităţi egale caş dulce, untos şi
brînză de vacă. Trecem caşul prin sită, prin râzătoare sau prin maşina
de…
Read more »
Read more »
Cozonac cu branza de vaca
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 600 g brînză de vacă 125 g unt 150 q
smîntînă 3-4 ouă vanilie stafide coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr
sare Mod de preparare: Punem brînza într-un tifon, o legăm şi o aşezăm
sub presă, ca să se scurgă tot zerul. Punem smîntînă de asemenea în…
Read more »
Read more »
Cozonac cu nuca I (corn cu nuca)
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 200 g zahăr (sau mai
puţin, după gust) 10 albuşuri puţină coajă de lămîie (rasă) 1/2 baton
vanilie sau vanilină Mod de preparare: Dăm nuca prin maşină şi o
amestecăm cu zahăr tos. Punem în nucă puţină coajă rasă de lămîie, praf
de vanilie sau…
Read more »
Read more »
Mancare de carne de porc cu carnati si sos
26 September 2010
Tai bucăţi mici 400 g carne de porc şi le prăjeşti în untură fierbinte.
Adaugi apoi 250 g ciuperci tăiate felii, 2-3 cârnăciori afumaţi, 2-3
căţei de usturoi zdrobiţi. După ce s-au rumenit puţin, stingi cu bulion
diluat cu vin şi potriveşti de sare şi piper. Mai laşi să fiarbă cam 20
de minute…
Read more »
Read more »
Carne conservată la bain-marie
26 September 2010
Carnea pe care vreau să o păstrez o tai în bucăţi potrivite, ca pentru
mâncare, şi o pun la fiert cu zarzavat (ceapă, morcovi, pătrunjel,
ţelină), foi de dafin, piper boabe şi sare după gust. După ce a fiert
bine, strecor carnea şi o aşez în borcane de 800 g. Zeama o las să…
Read more »
Read more »
Cartofi gratinaţi
26 September 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 4 ouă 1/2 pachet de unt pentru prăjit 2
linguri de lapte 50 g caşcaval câteva fire de pătrunjel sare piper Mod
de preparare: Cureţi cartofi de coajă, îi speli şi îi tai rondele
subţiri pe care le usuci bine cu un şervet special de bucătărie, intr-o
tigaie pui…
Read more »
Read more »
Suncă in aluat
26 September 2010
Faci un aluat nesărat din făină de secară, îl împărţi în două bucăţi şi
întinzi în tavă o foaie groasă de un deget, o stropeşti cu apă, aşezi
şunca pe care ai curăţat-o, ai desărat-o şi ai spălat-o bine şi o
acoperi cu o altă foaie de aluat. Lipeşti marginile celor două foi de…
Read more »
Read more »
Dovlecei gratinaţi cu şuncă
26 September 2010
Ingrediente: 800 g dovlecei 1 1/2 pahar lapte 3 linguri de smîntînă
sare 1 legătură de mărar 100 g şuncă 60 g caşcaval 150 g unt 11/2
lingură de făină Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie în
patru (in lungime), se scot seminţele şi se mai taie în două. Se fierb…
Read more »
Read more »
Salam din doua feluri de carne si cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 5,250 kg carne de porc macră 1 kg carne de vită (astfel,
salamul se usucă mai uşor) 2,5 kg slănină tare (nu osânză) 3 kg cartofi
fierţi curăţaţi (fierbi în coajă 4 kg cartofi ca să-ţi rămână 3 kg) 300 g
sare (sare mare, fără iod) 200 g boia dulce (din care 100…
Read more »
Read more »
Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc
25 September 2010
Ingrediente: 500 g muşchi de porc cârnaţi de porc şorici proaspăt de
porc câteva linguri ulei 1 cană vin alb condiment piper măcinat busuioc
scobitori Mod de preparare: Tai muşchiul bucăţi, le baţi ca pentru
şniţel, apoi le ungi cu puţin ulei şi presari condimentele (piper,
busuioc, condiment). Peste ele pui bucăţi de…
Read more »
Read more »
Slanină la saramură
25 September 2010
Pui apă şi sare într-un vas şi amesteci bine, să se topească sarea. Pui
în apă un ou şi dacă oul se ridică la suprafaţă saramura este bună.
Intr-un borcan mai mare sau o găleată cu capac aşezi bucăţile de
slănină, torni saramura peste ele atât cât să le acopere, pun capacul şi
o…
Read more »
Read more »
Slănină cu boia
25 September 2010
După ce tranşez porcul, opresc 4-5 bucăţi de slănină şi le pun timp de
7-8 zile într-un baiţ care constă în: apă, sare, usturoi pisat,
condiment pentru carne de porc, piper şi condiment. Din 2,în 2 zile
întorc bucăţile de slănină pe o parte şi pe alta ca să-şi ia din
saramură. După 8…
Read more »
Read more »
Colţunaşi cu raci cu garnitură de sos de raci
25 September 2010
Ingrediente: 30-35 raci 300 g făină 4 ouă 5 gălbenuşuri sare boia iute 3
linguri smantană 180g unt 1 ceapă 1 foaie dafin 1 1/2 pahar supă Mod
de preparare: Aluatul se face clin 260 g făină, 50 g unt, 3 ouă şi 3
gălbenuşuri. Se întinde pe o planşetă şi se taie…
Read more »
Read more »
Carne, costiţă şi oase fierte si prăjite
25 September 2010
Tai carnea de 1 cm grosime, o sărez şi o piperez bine. La fel procedez
şi cu costiţa şi oasele mai mici. Le las 2 zile, apoi le fierb în apă
numai pe jumătate. Scot apoi carnea, costiţa, oasele şi le las să se
scurgă. Le pun la prăjit într-o cratiţă cu untură şi…
Read more »
Read more »
Mamaliga cu branza de oi si kaizer
25 September 2010
Ingrediente: 250 g brânză de oi frământată 150 g kaizer 3 ouă mălai
sare ulei Mod de preparare: Faci o mămăligă mai moale din mălai, apă
şi sare după gust. Tai apoi kaizerul bucăţele, îl prăjeşti în ulei, îl
scurgi şi-l dai deoparte. Ungi o cratiţă sau un vas Jena cu unt, aşezi…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu roşii
25 September 2010
Ingrediente: 900 g dovelecei 600 g roşii 180 g ulei 80 g capere sare
piper 1 legătura de mărar 6 căţei de usturoi puţin zahăr Mod de
preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie in patru (în lungime), apoi se
scot seminţele. Se sotează 2 minute în ulei şi sare. într-o cratiţă,
se…
Read more »
Read more »
Colţunaşi cu pasăre si sos alb Maggi
25 September 2010
Ingrediente:
300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 150 g unt 1 pui mic 2 linguri sos
alb Maggi Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, sare, 2
ouă, 3 gălbenuşuri, 50 g unt şi puţină apă. Se scot oasele de la puiul
fript sau fiert, se taie mărunt şi…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu orez
25 September 2010
Ingrediente: 6 dovlecei (circa 1 kg) 250 g orez 400 g roşii 2 cepe 220 g
ulei 1/2 l supă 6 căţei de usturoi sare piper 1 legătură de mărar 50 g
caşcaval cimbru zahăr Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie
felii groase in lungime. Se dă sare, apoi se…
Read more »
Read more »
Groiză
25 September 2010
Groiza este de fapt zeama în care au fiert toate organele de la porc în
cazan. Noi o strecurăm şi o punem din nou la fiert. Când dă în clocot
adăugăm 1 kg arpacaş ales. După ce a fiert arpacaşul, punem sângele şi
condimente după gust. Adăugăm maţele rămase de la porc tăiate mărunt.…
Read more »
Read more »
Praz umplut cu pastă de ficat
25 September 2010
Ingrediente: 300-400 g ficat de porc 3-4 fire de praz o bucată mică de
slănină de la gât o ceapă mică tăiată solzişori condimente după gust
Mod de preparare: Pui ficatul şi slănina să fiarbă în apă cu sare, iar
separat pui numai partea albă de la praz (de 5-6 cm lungime) să…
Read more »
Read more »
Untură si pastă de jumari
25 September 2010
Slănina o tai bucăţele potrivite pe care le pui la topit într-o cratiţă
de 15-20 l, cu o jumătate de litru de apă, până îşi lasă untura. Laşi
pe foc până când jumările şi untura sunt bine rumenite. Strecori untura
şi o pui în borcane bine uscate, pe care le legi cu celofan şi…
Read more »
Read more »
Iahnie de fasole boabe cu costita
25 September 2010
Ingrediente: 500 g fasole albă uscată 2 morcovi 1 foaie de dafin 2 cepe
1 rădăcină de pătrunjel sare piper 1 lingură de bulion pastă 150 g
costiţă 120 g ulei Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în
apă rece cîteva ore. Se pune la fiert. După 10 minute de…
Read more »
Read more »
Budincă de dovlecei cu şuncă
25 September 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 pahar lapte 120 g caşcaval 100 g şunca 5
ouă 11/2 lingură de făină 220 g unt sare Mod de preparare: Dovleceii
se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează cu 80 g unt
şi sare. Se face un sos alb (din 80 g unt,…
Read more »
Read more »
Şuncă afumata cu rumeguş amestecat cu mălai
25 September 2010
Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un
rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm astfel până
umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două
săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până se scurge şi apoi o
afumăm…
Read more »
Read more »
Fasole bătută
25 September 2010
Ingrediente: 600 g f asole albă uscată 2-3 cepe 400 g ulei 1/2
linguriţă de boia 6 căţei de usturoi sare 1 morcov 1 pătrunjel Mod de
preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se spală
din nou şi se pune la fiert cu apă timp de 10…
Read more »
Read more »
Iahnie de cartofi cu măsline
25 September 2010
Ingrediente: 1 kg de cartofi săpunari 200 g măsline 200 g ulei 6 fire
de ceapă verde 1 lingură bulion pastă sau 350 g roşii piper 1 foaie de
dafin 1 legătură de verdeaţă Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi
se spală apoi se taie în bucăţi egale. Separat se taie mărunt…
Read more »
Read more »
Cartofi cu ouă
25 September 2010
Ingrediente: 12 cartofi mari 12 ouă sare 1/2 l lapte 60 g branză 150 g
unt Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se coc
la cuptor. Se scot şi se taie cu capac şi cu o lingură de masă se
scobesc (ca de umplut). Partea care s-a scos…
Read more »
Read more »
Găluşte de cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 5 linguri de făină 3-4 ouă sare 150 g unt 3
linguri de pesmet Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin
sită şi se amestecă fierbinţi cu 3 linguri de făină, sare şi 3-4 ouă
crude. Se fac găluştele, se dau prin făină şi se fierb în…
Budincă de cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 120 g caşcaval 5-6 ouă sare puţin zahăr 1
pahar lapte 150 g unt puţin pesmet 1 pahar făină Mod de preparare: Se
face un aluat de ecler, apoi se pun la fiert 80 g unt, sare, lapte şi
nucşoară rasă. Cînd clocoteşte se pune făina, se amestecă bine…
Read more »
Read more »
Untură si jumări cu lapte si cartofi
24 September 2010
Tai slănina în bucăţele cât jumătate de palmă, o pun în cazan la foc şi
adaugi circa 1 l de apă. Când începe să se topească, torni 1/2 l de
lapte şi adaugi 8-10 cartofi curăţaţi. După ce s-a topit bine slănina,
untura rămâne albă, iar jumările devin crocante şi au un aspect rumen,…
Read more »
Read more »
Budinca de lapte
24 September 2010
Ingrediente: 2-3 linguri făină 4-5 linguri lapte 100 g unt 6 ouă 6
linguri zahăr tos 1 cană stafide 50 g zahăr pudră cu gust de vanilie 2
linguri cacao Mod de preparare: Topeşti untul într-o crăticioară,
adaugi făina, amesteci, pui şi laptele şi fierbi sosul câteva minute.
între timp, baţi albuşurile spumă…
Read more »
Read more »
Gulii cu cireşe
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg gulii 250 g cireşe pietroase 3/4 lingură de făină 70 g
chimen 150 g unt 3/4 pahare lapte sare 3 linguri de smîntînă 1 legătură
de verdeaţă Mod de preparare: Guliile se curăţă, se taie sferturi (ca
felia de portocală) şi se fierb cu apă, puţină sare şi 30 g…
Read more »
Read more »
Fasole ţucără cu roşii
24 September 2010
Ingrediente: 800 g fasole ţucără 500 g roşii sare piper 6 căţei de
usturoi 50 g unt 1legătură de verdeaţă Mod de preparare: Fasolea se
curăţă, se spală şi se rupe în două, apoi se fierbe in apă cu sare timp
de 12-15 minute şi se strecoară. Se pune într-o cratiţă cu roşiile…
Read more »
Read more »
Costiţă fiartă in zeamă de varză si usturoi
24 September 2010
Alegi costiţa şi pieptul de porc (ce cantitate doreşti), le pui la
fiert într-o oală mare (cu presiune, dacă ai) cu zeamă de varză (fără
nici un pic de apă). Adaugi piper boabe, foi de dafin, cimbru,
coriandru şi busuioc, apoi laşi să fiarbă bine. Când furculiţa intră în
costiţă este gata. Le laşi…
Read more »
Read more »
Antricot de viţel umplut cu pui
24 September 2010
Ingrediente: 8 antricoate un piept de pui 2 ouă o lingură de smântână
1/2 pachet unt câteva fire de pătrunjel sare piper ulei Mod de
preparare: Treci carnea de pui prin maşină şi apoi o pui să se prăjească
într-o tigaie în care ai topit untul. La final, potriveşti de sare,
piper, o…
Read more »
Read more »
Alivenci cu branză de vaci si smantană
24 September 2010
Ingrediente: 450 g brînză de vaci 11/2 lingură făină albă 220 g mălai
120 g unt sare 25 g zahăr 5 ouă 300 g smantană Mod de preparare:
Branză se dă prin sită şi se amestecă cu 80 g unt, 5 ouă, făina,
mălaiul, 3 linguri smîntînă, sare şi zahăr. Se pune într-o…
Read more »
Read more »
Suncă fiartă si afumată
24 September 2010
După 2 săptămâni scoatem şunca de la sare şi preparăm astfel: încălzim
un tuci (ceaun) mare de apă şi adăugăm 3-4 pacheţele de piper boabe, 1
fachet foi de dafin, o mână bună de cimbru şi o strachină de usturoi
pisat. Punem şuncile în această conpoziţie şi lăsăm să dea un clocot
apa, apoi…
Read more »
Read more »
Conopidă grecească
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă 230 g arpagic 150 g măsline verzi 250 g ulei
1/2 lămîie sare piper alb 80 g capere 1 legătură de pătrunjel Mod de
preparare: Conopida se rupe bucăţi, se spală bine şi se pune într-o
cratiţă cu 1/2 1 apă, măslinele fără sîmburi, arpagicul sotat, 80 g
capere,…
Read more »
Read more »
Afumături de iarnă
24 September 2010
Alegi câteva bucăţi de came, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi
carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în
untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în
borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele. Când untura s-a
închegat, legi…
Read more »
Read more »
Colţunaşi cu carne cu garnitură de sos roşii
24 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 1 ceapă 400 g carne 1
felie franzelă 6 g parmezan 180 g unt Mod de preparare: Aluatul se
prepară din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, 50 g unt şi sare. Se
întinde pe o planşetă şi se taie pătrate de 5-6…
Read more »
Read more »
Conopidă în aluat cu cartofi pai
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă sare 500 g roşii 3/4 linguri de făină 80 g
unt sau ulei pentru prăjit cimbru puţin zahăr 1 legătură pătrunjel Mod
de preparare: Conopida se rupe în bucăţi egale, se fierbe în apă cu
sare circa 6 minute (să nu fie prea fiartă), apoi se strecoară şi se…
Read more »
Read more »
Supă de chimen
24 September 2010
Ingrediente: 250 g zarzavat de supă 1 lingură de chimen sare piper 10
boabe ienupar 1 1/4 lingură de făină 100 g unt sau ulei 1 ceapă 1 os de
porc 3 l apă Mod de preparare: Osul de porc, zarzavatul, ceapa se pun
la fiert în apă cu sare. După 40 minute…
Read more »
Read more »
Papanaşi cu smîntînă prăjiţi
24 September 2010
Ingrediente: 150 g făină 180 g unt 3 ouă sare 300 g brînză de vaci
puţin zahăr 150 g smîntînă Mod de preparare: Se pune la foc într-un
vas 1/2 pahar apă, 80 g unt, puţină sare şi zahăr. Cînd începe să fiarbă
se pune 100 g făină, se amestecă rapid, se ia…
Read more »
Read more »
Supă de ceapă
24 September 2010
Ingrediente: 500 g ceapă 1 l supă 2 l apă sare 60 g unt sau ulei 100 g
caşcaval parmezan sau brînză piper pisat 2 chifle Mod de preparare:
Ceapa se curăţă, se taie în două, apoi feliuţe subţiri şi se sotează la
foc moderat cu unt sau ulei. Cînd începe să se…
Read more »
Read more »
Ciorbă de fasole boabe
24 September 2010
Ingrediente: 400 g fasole uscată 1ceapă zarzavat de supă cîţiva cartofi
3 linguri de ulei ziama de varză sare 1 legătură de pătrunjel 3 l apă
Mod de preparare: Fasolea, după ce a fost muiată cîteva ore, se pune la
fiert. Cînd începe să clocotească se schimbă apa şi se pune din nou…
Read more »
Read more »
Aripioare de pui cu ciuperci
24 September 2010
Ingrediente: 1/2 kg aripioare de pui 2 cutii cu ciuperci (sau 1/2 kg de
ciuperci crude) 1 ceapă 1 pahar mic de vin (50 ml) smântână
(facultativ) sare piper 1 legătură pătrunjel ulei 1 linguriţă făină 2
cuburi condiment concentrat Mod de preparare: Cureţi aripioarele, le
speli bine şi le pui să se…
Read more »
Read more »
Musaca din cartofi, branză si cabanos
24 September 2010
Pui la fiert 7-8 cartofi cu tot cu coajă, iar când sunt gata îi cureţi
şi-i dai pe răzătoarea mare. Razi şi 200 g telemea şi 100 g parizer, tai
mărunt o ceapă şi 200 g salam, tai bucăţi 100 g cabanos. Baţi apoi bine
4 ouă cu condiment şi 1-2 linguri bulion. într-o…
Read more »
Read more »
Mîncare de dovlecei
24 September 2010
Ingrediente: 1,500 g dovlecei 1 lingură de făină 3 cepe 800 g roşii 150
g ulei sare 1 legătură de pătrunjel 100 g smintină Mod de preparare:
Ceapa se înăbuşe în ulei şi apă, apoi se adaugă făina. Dovleceii se
curăţă, se taie sferturi şi se pun peste ceapă. Se aşază, se pune…
Read more »
Read more »
Colţunaşi cu ciuperci si sos Madera
24 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 4 gălbenuşuri 450 g ciuperci 1 ceapă 1
legătură mărar 2 linguri smîntînă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1
1/2 lingură făină Mod de preparare: Se face aluatul din 260 g făină, 2
ouă, 2 gălbenuşuri, sare, unt şi puţină apă. Se întinde aluatul…
Read more »
Read more »
Supă de gulioare
24 September 2010
Ingrediente: 500 g gulioare 1 1/2 l supă 30 g orez 250 g fasole fidea
1/2 1 lapte 3 linguri de smîntînă 1 l apă Mod de preparare: Se rad
gulioarele şi se fierb în supă împreună cu orezul. Fasolea se fierbe
separat în apă cu sare şi bicarbonat (să se menţină culoarea…
Read more »
Read more »
Castraveţi cu sos olandez
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg castraveţi cruzi 120 g unt sare 1/2 lămaie 2 linguri
de smantană piper alb 3 gălbenuşuri puţină făină Mod de preparare:
Castraveţii se curăţă, se taie in 4 (în lungime), se scot seminţele şi
fiecare bucăţică se taie apoi în trei. Se fierb în apa cu sare timp de
8-10…
Read more »
Read more »
Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui
24 September 2010
Ingrediente: 3 cepe 2 morcovi potriviţi 1/2 kg pipote şi inimi 3- 4
roşii din bulion sau 3-4 linguri de bulion sare piper 1 legătură mărar
ulei Mod de preparare: Speli pipotele şi inimile şi le pui la fiert în
apă cu sare pentru 1/2 de oră. Cureţi apoi ceapa, o tai mărunt,…
Read more »
Read more »
Prajiturele cu morcovi
24 September 2010
Ingrediente: 3 morcovi 2 linguri ulei 1/2 cană cu miere 1/4 cană cu apă
1 cană nucă de cocos 1/2 cană făină sare 1 plic zahăr vanilat Mod de
preparare: Cureţi morcovii, îi dai pe răzătoarea mică, apoi îi amesteci
cu celelalte ingrediente şi un vârf de cuţit de sare. După ce ai…
Read more »
Read more »
Castane glasate
24 September 2010
Ingrediente: 800 g castane 100 g zahăr 3 linguri sos brun 80 g făină de
cartofi 1/2 pahar vin roşu 1/21 supă sau apă puţină sare 25 g unt Mod
de preparare: Castanele se curăţă de coaja exterioară, apoi se opăresc
cite 5-6 bucăţi, se curăţă de pieliţă şi se pun in apă…
Read more »
Read more »
Ruladă aperitiv cu ciuperci şi caşcaval
24 September 2010
Ingrediente: 250 g ciuperci 2 cepe 200 g caşcaval 3 ouă 1 lingură
făină 2 legături verdeaţă sare piper Mod de preparare: Ceapa tocată
mărunt o căleşti bine, pui şi ciupercile tăiate felii, apoi o dai la
rece. Razi caşcavalul, apoi îl amesteci cu verdeaţa tocată, făina, 2 ouă
bătute bine, adaugi şi…
Read more »
Read more »
Crochete de cartofi
24 September 2010
Ingrediente: 800 g cartofi 3 linguri de făină 4 ouă 60 g unt sare
nucşoară pesmet ulei prăjit Mod de preparare: Cartofii se fierb, se
dau prin sită şi cînd sînt încă fierbinţi, se pun 2 linguri de făină şi
se amestecă. După cîteva minute se amestecă cu untul, 2 ouă crude,
sare…
Read more »
Read more »
Covrigei de iarnă
24 September 2010
Ingrediente: 250 g smântână 250 g untură 150 g caşcaval ras (sau
telemea) 2 linguri condiment 2 ouă făină cât cuprinde Mod de
preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii o cocă potrivit de
tare şi o dai la rece pentru câteva ore. Iei apoi câte puţin din coca
rece, modelezi beţişoare lungi de…
Read more »
Read more »
Cartofi americani
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 11/2 pahar lapte 3 linguri de smintană
sare 150 g unt 1 păhărel whisky 60 g parmezan sau caşcaval 1/2 lingură
de făină boia Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se taie felii. Se
face apoi un sos alb cu unt, făină, sare, lapte, smantană, cu boia…
Read more »
Read more »
Slănină afumată
24 September 2010
Tai slănina fâşii de circa 10-15 cm lăţime şi 3-4 cm grosime şi o ţii
în saramură (apa sărată, să stea oul desupra) timp de 8-10 zile. Scoţi
apoi şunca, o speli cu apă călduţă, dupi care o dai într-un clocot-două.
Faci cârlige din sârmă de aluminiu si pui slănina pe beţe, deasupra
unui…
Read more »
Read more »
Borş de cartofi
24 September 2010
Ingrediente: 600 g cartofi 6 fire de ceapă verde 1/21 borş 1 lingură
ulei sare 2 ardei graşi 250 g roşii 1 legătură de leuştean 1 legătură de
patrunjel 2 1/2 l apă Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie
cuburi egale. Se fierb 25 minute cu apa, sare, ceapa şi…
Read more »
Read more »
Slănină, şuncă, muşchi si costiţă ţinute la saramură si afumate
23 September 2010
Carnea pe care vrei să o păstrezi pentru mai mult timp o pui la
saramură, pe care o prepari în felul următor: cântăreşti carnea
(slănină, şuncă, muşchi, costiţă). La fiecare 10 kg de carne pui 800 g
sare. Aşezi într-un vas mai adânc sau într-o putină mai întâi şunca,
apoi slănina tăiată bucăţi dreptu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu